Du väljer dina reaktioner

Av Christer Clerwall

“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.” (Viktor E. Frankl)

”…our power to choose…”, känn på den ett tag. Makten att välja en respons på ett givet stimuli. Hur känns det? Bra? Obehagligt? Varför tror du att det känns som det känns?

Jag har skrivit tidigare om val och att vi alltid har ett val. Det kan vara ett svårt val, ett omöjligt val, men icke desto mindre ett val. Valet att reagera på ett sätt, eller ett annat. Valet att lyssna för att förstå eller valet att lyssna för att komma med motargument. Valet att stå upp för det jag tror på, eller valet att svika mina ideal och inte säga något.

Jag har valt att ha en ambivalent relation till val men min grundinställning är ändå att se att jag alltid gör val. Inte alltid om vad som ska hända, men alltid hur jag ska reagera på det som händer. Den stora vinsten med detta är att jag sätter mig själv i förarsätet i den bil som är mitt liv.

Hur ser du på detta med val?