Att agera sig till ett bättre tänkande. Va?

Av Christer Clerwall

Såvida din organisation inte präglas av en stark hierarkisk kontroll behöver ledningen fokusera mer på att leva som den lär för att ändra attityder och beteenden.

För mig är t.ex. transparens, tydlighet och tillit viktiga ledord för hur jag vill leda och för hur jag vill att vi min ”enhet” ska vara.

Sett till Pascacles ord är det därför viktigt att jag är öppen – även när det känns obehagligt och krångligt. Det är viktigt att jag vågar vara öppen med mina tanker och känslor, att jag vågar erkänna misstag och att jag vågar visa mig sårbar.

Det är viktigt att jag agerar och kommunicerar så tydligt som möjligt och att jag är öppen för återkoppling när jag inte är tydlig.

Sist, men inte minst, är det viktigt att jag visar att jag litar på medarbetarnas kompetens, driv och omdöme, t.ex. genom att vara tydlig med VAD som behöver göras, men att lämna HUR det ska göras upp till medarbetarna att avgöra (i sanningens namn är det rätt ofta medarbatarna även definierar VAD:et).

Om jag, och övriga personer i ledarskapspositioner, ”lever” öppenhet, tydlighet och tillit får vi en verksamhet som ”tänker” öppenhet, tydlighet och tillit i allt vi gör – och det är jag övertygad om att alla verksamheter mår bra av.